HUOM: Jos pidät tämän blogin tekstejä lukemisen arvoisena, niin anna ystävillesikin tilaisuus tutustua niihin: Laita linkki jakoon.

sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Joukkovoimaa vaiko ei...

Kun kansan suuri enemmistö toimii organisoidusti yhteisen päämäärän hyväksi, se on voittamaton.
Mutta pieni rikas eliitti, kapitalistiluokka, on hallitsemansa valtamedian avulla aivopessyt kansan uskomaan, että tuollainen organisoitu yhteiseen päämäärään pyrkiminen on diktatuuria ja että diktatuuri on aina pahasta.
Niinpä kansan enemmistö kuvittelee, että se hajota ja hallitse -politiikka, jolla kansaa hallitaan, on juurikin poliittista vapautta, ja kansa tarrautuu siihen kuin hukkuva oljenkorteen.
Kansa kuvittelee olevansa vapaa kun saa taistella keskenään toisarvoisista asioista ja prosentin parin justeerauksista samalla kun kapitalistit nauravat koko matkan pankkiin.
Palkkaorjat kuvittelevat, että jos orja saa valita orjaisäntänsä, niin orjuus ei enää olekaan orjuutta.
Kansa on omaksunut individualismin eikä enää kykene näkemään oikeuksien ja velvollisuuksien välistä yhteyttä. Kansa kuvittelee, että rahalla voi aina ostaa mitä vain, vaikka uuden elinkelpoisen maapallon, miettimättä ollenkaan, että jonkun pitää valmistaa ne hyödykkeet, joita rahalla ostettaisiin.
Kansa on omaksunut kapitalistien vapauskäsityksen eli sen, että ihmisellä voi olla oikeuksia ilman velvollisuuksia. Kapitalisteilla voi kapitalistisessa yhteiskunnassa, mutta se on mahdollista vain sen kautta, että vastaavat velvollisuudet on sälytetty työväenluokan (josta ns. keskiluokka muodostaa noin puolet) harteille.
Jotkut haaveilevat sellaisesta sosialismista, jossa kaikilla on vain oikeuksia eikä velvollisuuksia lainkaan (koska velvollisuudet ovat järkyttävää diktatuuria, ellei sitten olla kapitalismissa, jossa oikeudet ja velvollisuudet jakautuvat "luonnollisella tavalla" varallisuuden mukaan).
Tuollaista utopiasosialismia ei ole eikä tule. Vain sellainen sosialismi on mahdollinen, jossa oikeudet ja velvollisuudet kulkevat käsi kädessä ja jakautuvat kutakuinkin tasan ihmisten kesken.
On sääli ja tragedia, että moni pitää tuollaista sosialistista yhteiskuntaa järkyttävänä diktatuurina, jossa ihmisillä ei ole vapautta. Sellainen näkemys nimittäin takaa kapitalistiluokan harvainvallan jatkumisen omassa yhteiskunnassamme vielä pitkän aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.